Katten

Het is belangrijk om zo jong mogelijk te beginnen met het kammen van uw kat. Voor een langharige kat houdt dit in dat dit het liefst dagelijks moet gebeuren, maar ook bij een kortharige kat is het verstandig om regelmatig te kammen. Begin met kammen op die plaatsen die ze het makkelijkst toelaten, zoals op de rug en onder de kin. Daarna kunt u het kammen uitbreiden en de buik en staart tot het laatst bewaren. Lukt het niet om in een keer uw kat te kammen probeer het dan op een later moment nog eens waardoor hij de tijd krijgt om te wennen.

Kortharige katten

KatDe Europese korthaar: meestal houdt de kat zelf zijn vacht in een goede conditie, maar door allerlei omstandigheden zoals bijvoorbeeld ziekte, ouderdom of veel te dik zijn, kan hij de vacht niet zelf verzorgen, waardoor de vacht gaat vervilten. Ik probeer dan of de vilt eruit geplukt kan worden. Vaak is dit te pijnlijk en dan zal hij geschoren moeten worden.

De Britse korthaar
Deze kat heeft zo’n dichte onderwol waardoor hij tijdens de rui veel haar verliest. Door regelmatig te kammen houdt u een mooie glanzende vacht. In de trimsalon kan de vacht extra goed doorgekamd worden waardoor de ruiperiode aanzienlijk korter wordt.

Langharige katten

De Perzische kat
Deze kat heeft een vacht die eigenlijk elke dag gekamd moet worden. Vooral liezen, borst, buik, oksels en de broek. Begin met kammen zodra hij als kitten bij u in huis komt, spelenderwijs went hij aan het kammen. Wanneer deze katten in de trimsalon komen is de vacht meestal al zo vervilt dat scheren helaas de enige optie is. Daarna stel ik samen met u een behandelingsplan op om regelmatig in de trimsalon te komen om uw kat te kammen zodat scheren eventueel voorkomen kan worden.

Main Coon
Ook deze kat moet regelmatig gekamd worden. Hij kan in de trimsalon geplukt worden, maar ook bij deze kat geldt dat hij van jongs af aan gewend moet zijn om gekamd te worden. Zit hij erg onder de klitten, blijft er vaak ook maar een optie over en dat is scheren.

KatAls u met uw kat bij mij in de trimsalon komt, is het erg belangrijk dat u zijn eigen kleedje meeneemt. De kat komt  bij mij op de trimtafel op zijn eigen kleedje te zitten waar zijn eigen vertrouwde geur aanzit. Hierdoor voelt hij zich veel meer op zijn gemak en is veel makkelijker te behandelen. Er zijn natuurlijk altijd katten die een kam-, scheer- of plukbeurt niet zomaar toelaten. De enige optie is dan om de kat te sederen. Dit kan alleen in een dierenkliniek gebeuren, daar krijgt hij een licht slaapmiddel waardoor ik de behandeling van de vacht kan doen en de dierenarts kan uw kat die gesedeerd is onder controle houden.